Windmolens op waterstof? Vattenfall probeert iets nieuws | Change Inc.

2022-09-16 21:33:53 By : Ms. Ella Lee

Windmolens op waterstof? Vattenfall probeert iets nieuws

Windmolens op waterstof? Vattenfall probeert iets nieuws

Windmolens die waterstof maken? Het is waarschijnlijker dan je denkt. Energiebedrijf Vattenfall wil een experiment starten waarbij het bedrijf een windmolen gebruikt om waterstof te maken. Is dit de oplossing voor de toekomstige windenergie?

Vattenfall start een proef waarbij een windmolen op zee groene brandstof maakt die daarna met een pijpleiding naar land kan. De proefturbine ligt bij Aberdeen, Schotland in de zee. Hij produceert al groene stroom voor het energiebedrijf, maar Vattenfall wil kijken of het ook mogelijk is om (efficiënt) waterstof te produceren.

Het systeem is simpel: je sluit een kleine elektrolyser aan op de stroomoutput van een windturbine. Zo’n elektrolyser gebruikt het omliggende zoute water en de groene stroom om waterstof en zuurstof te maken. De waterstof voer je vervolgens met een pijpleiding naar het vasteland. Daar kun je de waterstof zelf gebruiken, of je kunt het met een brandstofcel weer omvormen tot energie.

Zo’n systeem is niet bijster handig, omdat je energie verliest bij het omzetten naar waterstof. Maar: bij transport van stroom over lange afstanden verlies je ook stroom. Bovendien is het aanleggen van kabels in de (diepe) zee erg duur en kan dat het zeeleven verstoren. Voor windparken die ver van de kust staan, kunnen dit soort ‘waterstofwindmolens’ dus handig zijn. Zéker als ze in de buurt van bestaande gaspijpleidingen komen, die dan waterstof in plaats van aardgas kunnen transporteren.

Dat er in de toekomst windparken komen die ver van de kust liggen, lijkt vast te staan. Ze zijn nodig om de duurzame energiedoelen te halen. Netbeheerder Tennet werkt aan een ambitieus plan om ‘energie-eilanden’ op de Noordzee te bouwen, waar de windenergie in grote waterstoffabrieken wordt gebruikt. De waterstof gaat vervolgens naar Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Wanneer Vattenfall aan de slag wil met de waterstofproef is onbekend. Offshorewind.biz meldt alleen dat er een screening rapport ligt, waarin de details over het project staan. Een van de grote horden bij het project zijn de kosten: elektrolysers zijn kostbaar en groene waterstof is nu nog te duur voor veel toepassingen, waardoor er relatief weinig vraag is.

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

De transitie naar een koolstofarm energiesysteem kan de wereld bijzonder veel geld besparen. Ten minste 12 biljoen dollar, om precies te zien. Dat berekenden onderzoekers van Oxford University.

De energiecrisis raakt alle delen van de samenleving. Maar lang niet alle gevolgen zijn direct te overzien, of überhaupt te verwachten. Van energievluchtelingen tot oververhitte debatten over het koken van pasta: een overzicht van de meest opvallende gevolgen van de energiecrisis.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

De Verenigde Staten hebben maar drie dingen nodig om op te draaien, volgens Tesla-CEO Elon Musk: zon, wind en een batterijsysteem om energie op te slaan voor dagen met weinig zon of wind. Met andere woorden, “er is geen onbekende technologie nodig”.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen